h

Stop de Sloper, Bouw Goedkoper

28 februari 2006

Stop de Sloper, Bouw Goedkoper

De SP maakt betaalbaar wonen tot inzet van de verkiezingen

De voorraad aan goede en goedkopere huurwoningen wordt in Hengelo drastisch kleiner, door doelbewust sloopbeleid van de woningcorporaties en de gemeente.

Geïnterviewd door Jan Marijnissen gaf Mariska ten Heuw de bedreiging die van deze sloop uitgaat voor mensen met lagere inkomens ook aan.

In de afgelopen dagen heeft de SP in de meeste huurwijken van Hengelo nog eens die situatie in een overzicht verspreid, onder het motto STOP DE SLOPER, BOUW GOEDKOPER.

Hier de tekst van dit pamflet:

"In de achter ons liggende jaren heeft het neoliberalisme diepe sporen achtergelaten op vrijwel alle terreinen van de samenleving. Of het nu gaat om het privatiseren van het spoor, de liberalisering van de energie, het 'moderniseren' van de WAO en het zorgstelsel. Overal moet de vrije markt bepalen wat goed is voor de samenleving en worden de sociale verworvenheden afgebroken als niet meer van deze tijd.

Ook op het gebied van de sociale volkshuisvesting heeft de overheid zich teruggetrokken om plaats te maken voor de vrije markt. De prijs van sociale huurwoningen moet door de markt worden bepaald en een groot deel van de goedkope sociale huurwoningen kunnen worden gesloopt omdat ze niet meer aan de eisen van deze tijd zouden voldoen.

Ook Hengelo heeft zich inmiddels aangesloten bij het slopersgilde. Van de 13.500 sociale huurwoningen kunnen er volgens de gemeente en de beide corporaties 3000 worden gesloopt en dan met name in het goedkope segment van onder de 350 euro. Dat betekent dat het aantal van 6.500 goedkope huurwoningen bijna wordt gehalveerd.

Laten we eens een rondgang maken door de verschillende wijken om te zien hoe dat uitpakt.

In de Sterrenbuurt zijn een paar jaar geleden 200 goedkope airyflatwoningen gesloopt. 144 meer dan bij de overname van het gemeentelijk woningbezit (de overheid moest zich immers terugtrekken uit de sociale volkshuisvesting) met St Joseph was overeen gekomen. Tot nu toe is er op de plek van de gesloopte flats nog steeds geen enkele woning teruggebouwd. Sterrenbuurt

In Klein Driene heeft Ons Belang vergevorderde plannen om aan de Händelstraat ruim 100 flatwoningen en eengezinswoningen te slopen en daarvoor in de plaats dure koop- en huurwoningen (van 475 euro en meer) terug te bouwen. Handelstraat

Bij Backenhagen
staan zo'n 40 etagewoningen van St Joseph op de nominatie om gesloopt te worden.Hachmeulepad

In de Nijverheid hebben zo’n 100 woningen aan de voormalige Agathastraat, Jacobastraat, Oelerweg en Wilderinkstraat moeten plaats maken voor een nieuw winkelcentrum met woonzorgwoningen van minimaal 475 euro en extreem dure huur- (tot 1200 euro) en koopwoningen.

De 100 goedkope flatwoningen en een aantal eengezinswoningen aan de Elisabethstraat worden op dit moment ontruimd voor de sloop en vervangen te worden door dure koop- en huurwoningen.

En tenslotte valt de klap op de vuurpeil in de Berlfo Es, Veldwijk-Noord en Veldwijk-Zuid. Daar zijn de plannen om in totaal 1400 goedkope flat- en eengezinswoningen te slopen en te vervangen door nieuwe huurwoningen van minimaal 475 euro en dure koopwoningen.

Berfo-Es
Woningen in Berflo-Es (boven) en Veldwijk (onder) die weg moeten
Veldwijk

In totaal zijn dat bijna 2000 goedkope huurwoningen met een huur van minder dan 350 euro (nog altijd meer dan 750 gulden) die voorgoed verdwijnen en waarvoor alleen maar dure huurwoningen van meer dan 475 euro (meer dan duizend gulden) terugkomen.

Dat kan toch niet zomaar gebeuren, vandaar onze leus:

STOP DE SLOPER, BOUW GOEDKOPER.

Reageren? mail naar: hengelo@sp.nl

De column van Henk

U bent hier