h

SP wil snel actie op vijf fietsknelpunten

16 februari 2006

SP wil snel actie op vijf fietsknelpunten

Zaterdag begin met "Voorrang voor de Fiets"

De SP Hengelo begint as.zaterdag 18 februari met een actie om nog voor de zomer in ieder geval vijf knelpunten voor fietsers aan te pakken. De eis tot snelle aanpak vloeit onder andere voort uit de grote respons op de enquête onder fietsers die ze is begonnen. “Maar ook heeft dit college het fietsbeleid opnieuw veel te weinig aandacht en middelen gegeven. Tergend voor fietsers die steeds te horen krijgen dat problemen zullen worden aangepakt”, aldus William van den Heuvel, SP raadslid.

Een werkploeg van de SP zal zaterdag op vijf plaatsen in de stad met fietsknelpunten grote borden plaatsen, waarbij ook te lezen valt wat er snel tot verbetering ondernomen moet worden. De punten zijn geselecteerd op de mogelijkheid om snel verbeteringen aan te brengen. Dat wil niet zeggen dat het ook meteen de grootste knelpunten zijn. Die vragen soms om een beleidswijziging. Een voorbeeld daarvan is de gevaarlijke fietsoversteek aan de Zwavertsweg. Veel mensen hebben dit punt genoemd, maar de oplossing hiervan vergt wel een grondige studie, om de situatie voor fietsers niet te verslechteren. Ook dit knelpunt zal binnenkort moeten worden aangepakt, tenminste als de visie van de SP gedeeld wordt om Hengelo binnen enkele jaren Fietsstad nummer Een te maken.

Begonnen wordt om 10.30 uur aan de Enschedesestraat ter hoogte van garage Kwik Fit (tegenover Karwei). Daar zal het eerste bord worden geplaatst terwijl het fietspad ter plekke zal worden gerepareerd. En met gele markeringen zal worden aangegeven waar er voor fietsers op zijn minst lastige, en soms zelfs gevaarlijke hobbels liggen.

Ander punten waar achtereenvolgens borden zullen worden geplaatst zijn:
2. De kruising Bergweg – Beethovenlaanlaan. Hier zal de onveiligheid voor alle verkeer snel door een rotonde kunnen worden opgeheven
3. De kruising Weideweg Bornsestraat. Oplossing voor het lange wachten voor fietsers is hier het instellen van vier-richtingen groen voor fietsers
4. Verkeerslichten voor de Europatunnel waar fietsers rood krijgen voor bussen en taxi’s die het Stationsplein op rijden. Fietsers krijgen er vaak onnodig rood licht. De oplossing is verkeerslichten beter afstemmen.
5. Hoek Brinkstraat Enschedesestraat. Terugkeer van de bewaakte fietsenstalling op marktdagen.

De meeste fietsers in Hengelo zijn het gauw eens over de problemen die er liggen. De meeste klachten komen binnen over de plaatsen waar de situatie onveilig is, zoals de oversteek voor fietsers in de buurt van de fietspad-ring rond het centrum met dubbele rijrichting, of bijvoorbeeld de situaties bij de bocht van de PC Hooftlaan-Laan van Driene. Ook veel klachten zijn er over de wachttijden voor fietsers bij verkeerslichten. De SP is blij met de kleine aanzet die de gemeente nu wil doen voor een tweede vierrichtingen groen kruising (Enschedesestraat-Wolter ten Catestraat), maar vindt dit verre van voldoende.

De enquete invullen
Hengelo fietsstad nummer 1

U bent hier