h

Jan Marijnissen in stampvolle bibliotheek

24 februari 2006

Jan Marijnissen in stampvolle bibliotheek

Op zijn tour door het land deed Jan Marijnissen vrijdag 24 februari ook Hengelo aan. De bijeenkomst werd gehouden in de splinternieuwe bibliotheek, die daarvoor bijna te klein bleek. Al ruim voor de aankomst van Jan, die verdwaald was in een carnavalsstoet, waren alle stoelen bezet.

Volle zaal
De zaal zat al snel vol

Jongeren

In zijn rol als kritisch ondervrager ontving Jan als eerste gast Gerard Oude Vrielink, lid van de raad van Bestuur van FC Twente. Thema was de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een topclub. FC Twente heeft de buurt rondom zijn trainingsvelden 'geadopteerd', ze proberen projecten op te zetten gericht op jongeren.

in gesprek met Gerard Oude Vrielink
in gesprek met Gerard Oude Vrielink

Ouderen

Emeritus hoogleraar Geert BraamNa een kort muzikaal intermezzo was het tijd voor een collumn van gepensioneerd hoogleraar Geert Braam. Hij veegde de vloer aan met het veel gehoorde verhaal dat het zo goed gaat met de Nederlandse ouderen. Met cijfers toonde hij aan dat het grootste deel van de ouderen er helemaal niet zo goed aan toe is. Armoede komt veel voor onder deze leeftijdsgroep, vaak in combinatie met een slechte gezondheid.

Ter illustratie staat hier zijn verhaal zoals dat 16 februari in TCTubantia verscheen.

muzikaal intermezzo
tijdens de pauzes was er muziek

Gezondheidszorg

Volgende thema was de gezondheidszorg. Daarover ging Jan in gesprek met de Hengelose huisarts Geert Jan van Loenen, die bekend is als een van de trekkers van de acties van huisartsen tegen de kabinetsplannen met de gezondheidszorg. Daarbij kwam onder andere de boekhoudersvisie van Hoogervorst op gezondheid ter sprake en de chaos rondom de invoering van de nieuwe zorgverzekering.

Marijnissen en Van Loenen
Marijnissen in gesprek met huisarts Van Loenen

En toen kwam Mariska

Het laatse deel van de avond was geweid aan Mariska. Jan voelde de Hengelose lijsttrekker Mariska ten Heuw aan de tand over haar politieke opvattingen. Daarbij ging het over de plannen om een groot deel van de betaalbare huurwoningen te slopen en het SP-standpunt: 'Slopen? Bezopen!' Mariska wees daarbij op de kaalslag in de Sterrenbuurt waar grote stukken braakliggen nadat de nog prima bewoonbare flats zijn gesloopt en intussen stijgen de wachttijden voor een huurwoning.

Mariska ten Heuw
Mariska aan het woord

In een gloedvol betoog legde Mariska uit dat de SP de komende jaren prioriteit legt bij de wijken. Geen grote nieuwe investeringen in de markt, hoewel een beetje opfleuren geen kwaad kan. Geen mega-investeringen in 'Hart van Zuid', maar nadruk op de leefbaarheid van de buurten en investeringen in een sociaal Hengelo.

Mariska ten Heuw en Jan Marijnissen
Mariska over de plannen van de SP

Mariska bracht haar verhaal met zo'n enthousiasme, dat Jan er maar met moeite tussen kon komen. Zijn eindconclusie was dan ook: "Als ik in Hengelo zou wonen zou ik zeker op jou stemmen". En met die constatering kwam er een eind aan deze interessante politieke avond.

het verslag in TCTubantia
gesprek met Mariska (mp3)
weblog Jan Marijnissen

U bent hier