h

Driekwart ouderen wil met gratis bus

23 februari 2006

Driekwart ouderen wil met gratis bus

Woensdag 22 februari heeft de SP Hengelo een onderzoek gepresenteerd, waarbij ouderen zijn ondervraagd over hun huidige gebruik van de bus en dat als die gratis zou worden voor 65 Plussers. Met het onderzoek pleit de SP voor het zo snel mogelijk starten van gratis busvervoer voor ouderen buiten de spits. Dit onderzoek toont stevig aan dat een gratis bus veel meer ouderen aantrekt en stimuleert tot het nemen van de bus.

De enquête, gehouden onder 456 ouderen, laat zien dat het percentage ouderen in Hengelo dat van de bus gebruik maakt dan zal stijgen van 43 % naar 75 %.
Een ruime meerderheid van de groep ouderen (58 %) die nu geen gebruik maakt van de bus zegt er wel voor te kiezen als het busvervoer gratis wordt.
Aanbieding SP-rapport
Het rapport over dit onderzoek werd door SP medewerker Janneke Roukema en in aanwezigheid van een twintigtal ouderen aangeboden aan wethouder Weber van Hengelo.

De reden voor het aanbieden aan de wethouder van verkeer is dat die volgens de SP snel aan de slag moet met de hoofdconclusie van het onderzoek: Er moet door de gemeente Hengelo, de Regio Twente en de huidige vervoerder zo snel mogelijk een plan worden gerealiseerd tot het gratis maken van openbaar busvervoer voor mensen ouder dan 65.
De wethouder zegde toe met de gegevens en dit rapport en de aanbeveling aan het werk te gaan via de Regio Twente.

Ook werd er gesproken over zeer praktische zaken die door de ondervraagde ouderen en via de ervaringen tijdens een bustour actie in het onderzoek naar voren kwamen.

De SP vindt dat er buiten het gratis maken van de bus heel snel maatregelen nodig om het busvervoer actief te stimuleren en te promoten, en niet alleen voor 65 Plussers:

Maatregelen die de SP voorstelt zijn:

  1. Dienstregeling en busroutes met halteplaatsen huis aan huis verspreiden. Dit te doen bij elke mogelijkheid en wanneer dit door wijzigingen noodzakelijk is (in de stadsgids; in de wijkbladen, en in het weekblad); Informatievoorziening in de bushokjes en in de bussen zelf sterk verbeteren.
  2. Uitbreiding van de dienstregeling voor de stadsroutes. De zondagsdienst moet vervangen worden door de zaterdagdienst. En de avonddienst moet weer worden uitgebreid, om te beginnen tot 23.30 uur.
  3. Plekken waar veel ouderen wonen moeten een eigen bushalte hebben. Plaatsen waar die nog ontbreken, moeten worden betrokken bij bestaande busroutes. Zonodig moeten nieuwe busroutes worden voorgesteld. Zo valt te denken aan een route die – als in Enschede – zorginstellingen met elkaar verbindt.
  4. De instaphoogte van de bussen moet verlaagd worden. Dat kan door plateaus in de bussen die zich bij het openen van de deuren automatisch verlagen. Maar dat kan ook door de halte-stoepen overal op goede hoogte te brengen.
  5. Het busstation moet een opknapbeurt en een verbeterde indeling krijgen. De opstapperrons moeten worden verhoogd, en de opstelling van de bussen overzichtelijker. Vooral hier dient de informatievoorziening aan de passagiers optimaal te worden.

verslag van de actie
foto-impressie van de actie
actieverslag in TCTubantia
Rapport van de SP

U bent hier