h

Hengelo als beste fietsstad van Nederland.

30 juli 2005

Hengelo als beste fietsstad van Nederland.

Onderstaand artikel is overgenomen uit de Twentse Courant Tubantie van 29 juli 2005. Naar aanleiding van de SP-voorstellen in de Hengelose gemeenteraad om van Hengelo een echte fietsstad te maken, interviewde de krant SP-raadslid William van de Heuvel.

William van den HeuvelDe Socialistische Partij zou het graag zien gebeuren. Maar daarvoor moet nog wel het een en ander veranderen. Fietsen in Hengelo. Voor de één een groot genot, voor de ander vooral ergernis. SP’er William van den Heuvel kent de goede en de slechte kanten van het fietsen in Hengelo. ‘In Hengelo wordt veel gefietst. Het is een compacte stad, hoewel dat door de komst van de noordelijke wijken minder is geworden. Maar het blijft de ideale maat voor fietsers.’

De SP doet een aantal voorstellen, waarmee Hengelo een echte, en mogelijk dé fietsstad van Nederland kan worden. Zo zou er allereerst iets gedaan moeten worden aan de kwaliteit van fietspaden, bijvoorbeeld die langs de Enschedesestraat. Fietsroutes zijn er wel, en ze zijn sterk verbeterd sinds de aanleg van de HOV-lijn. Maar ze liggen vooral om het centrum heen. ‘De ervaring leert dat fietsers niet steeds die rondes maken, maar afslaan’, stelt Van den Heuvel. Ook de verkeerslichten in Hengelo laten flink te wensen over. ‘Fietsers moeten ontzettend lang wachten. Dan blijkt dat in sommige gevallen de detectielussen voor het openbaar vervoer nog in werking zijn. Terwijl die lussen al lang niet meer gebruikt worden.’ Op de kruising Sloetsweg-Oldenzaalsestraat geldt het vier-richtingen-groen systeem, tot tevredenheid van veel gebruikers. Dat mag wat de SP betreft op meer kruisingen worden toegepast.

De stallingsmogelijkheden in Hengelo houden niet over, zeker sinds het verdwijnen van de bewaakte stalling op de hoek Enschedesestraat-Brinkstraat. Gezien de successen in andere gemeenten is er voldoende grond om een stalling met een paar honderd plaatsen van de grond te tillen. Gratis, benadrukt Van den Heuvel. ‘Op drukke dagen is daar echt behoefte aan. Wellicht kunnen gemeente en winkeliers gezamenlijk de kosten dragen. De winkeliers hebben er ook belang bij dat de binnenstad goed bereikbaar is.’

Als alle maatregelen worden uitgevoerd - en dat duurt volgens het SP-raadslid wel een aantal jaren - kan Hengelo serieus genomineerd worden voor de titel Beste fietsstad van Nederland. De prijs, bedacht door de Landelijke Fietsersbond, ging eerder naar Groningen en Veenendaal.

U bent hier