h

Uraniumtransport door actievoerders met sneeuwballen bekogeld

3 maart 2005

Uraniumtransport door actievoerders met sneeuwballen bekogeld

sneeuwballen liggen klaarIn de nacht van 2 op 3 maart hebben tientallen Twentse actievoerders bij een spoorwegovergang in Hengelo op initiatief van de SP een luidruchtig protest laten horen tegen een zwaar transport van 13 wagons met verarmd uraniumafval. De trein werd tijdens hevige sneeuwval door de actievoerders bekogeld met sneeuwballen.

Het kernafval bestaande uit uraniumhexafluoride (UF6) is een restproduct afkomstig van uraniumverrijking bij de Urenco fabriek in Gronau, Duitsland. Het wordt daarvandaan enkele keren per jaar via het spoor dwars door Nederland naar Rotterdam vervoerd waar het verscheept wordt naar Rusland. Men beweert dat het "bruikbare" afval in Rusland een nieuwe bewerking ondergaat, waarbij nog een verrijking plaats zou vinden. Volgens de actievoerders gaat het echter om het omzeilen van wetgeving die export van kernafval verbiedt. Bovendien kwam het omstreden Russische nucleaire beleid onlangs in een nieuwe fase vanwege een nucleair verdrag met Iran.

actievoerder bekogelt uraniumtrein

De actievoerders in Hengelo stonden niet alleen: het transport vanaf Gronau had al ruim een uur vertraging ondervonden vanwege het protest van 120 Duitse actievoerders, die de trein op een twee plaatsen tot vertraging dwongen. In Duitsland is men zeer alert op de omstreden transporten van kernafval. Binnenkort wordt een Castor transport verwacht, waarbij oude splijtstaven bij Ahaus, nabij Enschede worden opgeslagen. Door de heftige protesten tegen deze Castor-treinen is dit omstreden transport al 5 jaar uitgesteld. Het afvalprobleem bij gebruik van kernenergie is een onopgelost - en mogelijk onoplosbaar - probleem, en vormt het belangrijkste argument voor de tegenstanders van kernenergie.

U bent hier