h

SP vraagt Hengelose Raad zich uit te spreken tegen Europese 'vrijhandelsrichtlijn'

1 maart 2005

SP vraagt Hengelose Raad zich uit te spreken tegen Europese 'vrijhandelsrichtlijn'

Hieronder staat de tekst van de brief aan alle raadsfracties waarin de SP de Hengelose raadsleden oproept zich uit te spreken tegen de invoering van de zogenaamde "Dienstenrichtlijn".

Geachte raadsleden,

We vragen uw aandacht voor de dreigende aantasting van de bevoegdheden van gemeenten als gevolg van voorbereiding nieuwe Europese regelgeving.

Voormalig Eurocommissaris Bolkestein heeft begin 2004 een voorstel gedaan voor een richtlijn die het dienstenverkeer in Europa moet liberaliseren. Inmiddels is daarover gedebatteerd in de Tweede Kamer, in de Europese Raad en in diverse commissies van het Europese Parlement. De kritiek op de richtlijn begint nu aan alle kanten los te komen. Zo hebben inmiddels de vakbonden in diverse Europese landen waaronder Nederland besloten acties te starten tegen de invoering van de Dienstenrichtlijn.

De Dienstenrichtlijn is een uitgebreid en complex stuk. De kern echter, die ook van grote invloed gaat zijn op de autonomie van gemeentelijke overheden, is het zogenaamde ´oorspronglandbeginsel´ en de ´vestigingsvrijheid´. Dienstverleners uit elke Europese lidstaat mogen dan in iedere gemeente hun diensten aanbieden zónder gebonden te zijn aan Nederlandse wet- en regelgeving. Aan buitenlandse dienstverleners mogen géén vergunningseisen gesteld worden en geen Nederlandse autoriteit mag toezien op het gedrag van de dienstverlener of de kwaliteit en inhoud van de aangeboden diensten. De richtlijn kent een aantal uitzonderingen, maar de formulering daarvan is zo algemeen dat slechts weinig diensten echt zijn uitgesloten van deze beginselen.

Daarnaast garandeert de dienstenrichtlijn volkomen vestigingsvrijheid voor alle Europese dienstverleners. Gemeenten kunnen géén voorwaarden meer stellen, geen regels meer handhaven of zich op wat voor manier dan ook uitlaten over de inhoud of kwaliteit van de dienstverlening of bedrijfsvoering. Vergunningenstelsels worden in belangrijke mate buiten werking gesteld en elke controle op de dienstverlening wordt de gemeenten ontnomen.

Voor Hengelo kan dat betekenen dat buitenlandse dienstverleners met zeer concurrerende prijzen gaan meedingen naar opdrachten die aanbesteedt moeten worden. Is die opdracht eenmaal verworven, dan kan de gemeente geen voorwaarden meer stellen, vergunningen verlangen of controle uitoefenen op de dienstverlening.

Dienstverlening is in de richtlijn een zeer ruim begrip. Niet alleen administratieve diensten of traditionele diensten als kappers en schoonmakers vallen daaronder, maar élke handeling buiten loondienst waarvoor een economische tegenprestatie wordt verlangd. Dat treft dus ook de vuilnisophaaldienst, het zwembad, delen van het onderwijs en gezondheidszorg, de thuiszorg, gebouwenbeheer, openbare werken, bejaardenzorg, pomphouders, sociaal-cultureel werk, toerisme, maar ook handel in bijvoorbeeld vuurwerk.

Wij vrezen dat daarmee een "race to the bottom" wordt ingezet: lokale dienstverleners moeten zich namelijk wél houden aan alle eisen, voorwaarden en controles die gemeenten aan hen stellen. Zij delven het onderspit in de concurrentie met buitenlandse aanbieders en zullen al snel bij de gemeente aankloppen met de vraag om de regelgeving te versoepelen ten einde de werkgelegenheid te behouden.

De richtlijn heeft niet alleen concrete schadelijke gevolgen op de korte termijn, maar maakt ook de weg vrij voor een fundamenteel andere organisatie van onze samenleving. Een vrije markt van diensten kan, zoals ook het geval is bij de vrije markt van goederen, voor de samenleving voordeel opleveren, maar niet tegen elke prijs. Nationale en lokale overheden moeten wel instrumenten in handen houden om te kunnen bepalen hoe zij hun samenleving willen inrichten. En daar kan bij horen dat aan bepaalde vormen van dienstverlening voorwaarden worden verbonden. De dienstenrichtlijn maakt dat allemaal zo goed als onmogelijk. Daarmee leveren we onze samenleving uit aan het streven naar zoveel mogelijk financieel gewin en worden overwegingen die te maken hebben met waarden en normen in het verdomhoekje geplaatst.

FNV Bondgenoten roept zijn leden op deel te nemen aan een grote demonstratie voor een sociaal Europa, tegen de Dienstenrichtlijn op 19 maart in Brussel. De vakbond werkt hierin samen met het Landelijk Platform 'Stop de Dienstenrichtlijn'. Dit platform is tevens een campagne gestart om zoveel mogelijk gemeenten op te roepen er bij de regering op aan te dringen om in Europa deze dienstenrichtlijn tegen te houden.

We vragen u dan ook dringend om het onderwerp Dienstenrichtlijn en haar gevolgen voor de gemeente voor de komende Raadsvergadering te agenderen.

U bent hier