h

Massale steun bij handtekeningenactie in Tuindorp

7 juli 2004

Massale steun bij handtekeningenactie in Tuindorp

 vuurwerk uit de wijkIn minder dan een week tijd is er massaal getekend voor een petitie aan gemeente en ondernemers om geen vuurwerkopslag in de woonwijk toe te staan.

Bewoners zijn enorm geschrokken van de mogelijke uitbreiding van vuurwerkopslag van de huidige honderden tot maar liefst 10.000 kilo (=10 ton!) vuurwerk midden in hun woonwijk.
Een snel gevormd comité bestaande uit omwonenden van het winkelgebied Esrein en de plaatselijke SP heeft sinds vorige week woensdag brieven verspreid en handtekeningen opgehaald tegen het voornemen van de gemeente om met de aanvraag van Spoolder in Esrein tot uitbreiding van de vuurwerkopslag in te stemmen. De brief bevatte tevens de oproep aan bewoners om een blauwe raamposter met de tekst "Vuurwerk uit de Woonwijk" voor het raam te hangen.

"Inmiddels ziet het blauw in sommige straten rond het winkelgebied Esrein. De meeste mensen snappen niet dat ondanks de rampen die met vuurwerk geschieden zij als bewoners toch weer blootgesteld zouden worden aan vuurwerkopslag. En dat alleen vanwege het extra gewin van een enkele ondernemer." Aan het woord is een bewoner van de Lansinkweg, die in de buurt woont van
de opslag van vuurwerk van Spoolder. Ze wil zich niet direct bekend maken, want sinds ze voor het comité handtekeningen ophaalt is ze enige malen telefonisch bedreigd. "Onbegrijpelijk" zo vindt ze, "want we hebben niets tegen de ondernemer Spoolder, maar alles tegen de opslag van explosieve hoeveelheden vuurwerk, wat volgens ons veel beter op een industrie terrein zou kunnen plaatsvinden. Want waarom mag je LPG niet in bebouwde kom verkopen, maar vuurwerk wel?"
Tijdens het aanbellen voor de handtekeningen in de Dieselstraat rijdt er - misschien toeval - een politieauto door de straat. Van de bedreigingen heeft ze inmiddels bij de politie aangifte gedaan.

De handtekeningen zullen woensdag 7 juli om 19.30 uur op het stadhuis in Hengelo worden aangeboden aan wethouder Kok van Milieu. De ondernemer Spoolder, aanvrager van de vuurwerkopslag voor 10.000 kg, is tevens voor die gelegenheid uitgenodigd.

Actie tegen opslag van vuurwerk in de wijk

U bent hier