h

RIO-geld moet in Hengelo blijven.

3 mei 2004

RIO-geld moet in Hengelo blijven.

Sinds enige jaren moet iedereen die een beroep doet op de zorg een indicatie hebben van het RIO. De SP is hier steeds tegen geweest aangezien de RIO's geen enkele meerwaarde hebben voor de kwaliteit van de zorg maar wel veel geld kosten en vaak leiden tot extra vertraging bij de toewijzing van zorg.

Mariska ten HeuwTot nu toe was de gemeente gedwongen om mee te betalen aan deze bureaucratie, maar de regering heeft nu besloten om de RIO's te centraliseren. Daarbij probeert ze echter tegelijk een flinke greep in de gemeentekas te doen. De SP-fractie is bang dat de gemeente daar, ondanks eerdere toezeggingen, nog aan mee gaat werken ook. Daarom schreef Mariska ten Heuw de volgende brief aan het college:

Geacht college,

In de commissie Werken en Zorg van 21 januari 2004 heeft uw college de gemeenteraad bij monde van wethouder Otten geïnformeerd over de landelijke ontwikkelingen met betrekking tot het RIO die leidt naar een centraal aangestuurde organisatie. Van de kant van de SP fractie is toen direct aangegeven dat de middelen die daarvoor overgeheveld kunnen worden naar het Rijk maximaal de bijdrage kan zijn die gemeenten destijds hebben ontvangen voor het opzetten van de RIO's. Uw college heeft toegezegd "het proces goed te zullen volgen en zich ervoor in te zetten, dat de gemeente geen financieel nadeel ondervindt van de overheveling".

De SP fractie heeft in maart tijdens de informele behandeling van de nota Kaderstelling aangegeven dat de extra middelen die aan het RIO zijn besteed vanaf 1 januari 2005 weer vrij moeten vallen en dan ingezet kunnen worden als algemeen dekkingsmiddel.

In de vergadering van de commissie Werken en Zorg van 28 april jongstleden meldde uw college, dat er een akkoord tussen gemeenten en Rijk gesloten dreigt te worden met betrekking tot de centralisatie van de RIO's waarbij ook alle middelen die de gemeente Hengelo zelf in het RIO heeft gestoken - bovenop de rijksbijdrage - door het Rijk worden geclaimd. Tijdens de commissievergadering is besloten dit onderwerp direct voor de volgende vergadering te agenderen. Enige dagen later verscheen er een artikel in de Twentsche Courant Tubantia waarin uw college al nader op deze kwestie is in gegaan.

Dat brengt de fractie van de SP tot de volgende vragen:

  1. Is het juist dat de gemeente Hengelo sinds 1998 structureel de volgende extra middelen in het RIO Centraal Twente heeft geïnvesteerd:
    In 1999: € 36.302,41 (ƒ 80.000,-)
    In 2001: € 11.344,50 (ƒ 25.000,-)
    In 2002: € 34.034,00
    In 2003: € 195.000,00
    In 2004: € 100.000,00
    Totaal: € 376.680,00
  2. Is het juist dat het Rijk al deze middelen claimt voor de ontwikkeling van het RIO tot een centraal aangestuurde organisatie met lokale uitvoeringsorganisaties?
  3. Wat heeft uw college tot op heden ondernomen om uw toezegging er alles aan te doen dat de gemeente geen financieel nadeel ondervindt gestand te doen?
  4. Wat gaat uw college de komende tijd ondernemen om uw toezegging er alles aan de doen dat de gemeente geen financieel nadeel ondervindt gestand te doen?
  5. Is het college van mening dat er een belangrijke rol in deze is weggelegd voor de VNG om de financiële benadeling van de gemeenten bij het Rijk aan te kaarten en ervoor te zorgen dat deze ongedaan wordt gemaakt?

Met vriendelijke groeten,
Namens de fractie van de SP

Mariska ten Heuw

U bent hier