h

Grote opkomst bij demonstratie op de Dam tegen asielbeleid Verdonk

16 april 2004

Grote opkomst bij demonstratie op de Dam tegen asielbeleid Verdonk

Paaszaterdag 10 april stond in Amsterdam volledig in het teken van de landelijke demonstratie tegen het asielbeleid. Meer dan tienduizend mensen protesteerden onder de noemer 'Stop de uitzettingen, van harte pardon'. Via door de SP Hengelo georganiseerd goedkoop vervoer vertrokken er vier bussen naar de demonstratie. Mede daardoor waren er vanuit Twente ook een paar honderd demonstranten aanwezig om hun protesten te laten horen.

De demonstratie was gericht tegen het plan van minister Verdonk om komende maanden duizenden vluchtelingen, die lange tijd in procedure zitten, het land uit te zetten. Het gaat hierbij in veel gevallen om mensen die al jaren in Nederland wonen en werken, met kinderen die hier zijn opgegroeid. Hen hangt de dreiging boven het hoofd terug gestuurd te worden naar het land van herkomst, een onzekere toekomst tegemoet. In het hele land klinkt protest tegen dit harde asielbeleid van de regering Balkenende. Uit 42 steden waren demonstranten met in totaal zestig bussen naar Amsterdam gekomen. Daarnaast waren vele duizenden demonstranten met de trein gekomen. Volgens platform Keer het Tij maakt de grote opkomst duidelijk dat het verzet in het land tegen het inhumane uitzettingsbeleid van dit kabinet sterk is: "Verdonk is duidelijk nog niet van ons af. Vele lokale acties om de uitzettingen te voorkomen zullen volgen".

De actie begon met enkele sprekers op de Dam en werd gevolgd door een protestmars door de stad. Namens de SP voerde Tweede-Kamerlid Jan de Wit het woord.
De protestdemonstratie, waaraan vele maatschappelijke organisaties deelnamen verliep in een uitstekende sfeer. Zoals gewoonlijk was het aantal SP'ers onder de demonstranten zeer groot.

U bent hier