h

Demonstratie tegen uitbreiding Urenco

24 april 2004

Demonstratie tegen uitbreiding Urenco

Stop verrijking van UrencoOp zaterdag 24 april werd gedemonstreerd tegen de uitbreiding van de UCN in Almelo. Deze fabriek dankt zijn bekendheid tegenwoordig vooral aan zijn rol bij de ontwikkeling van de Pakistaanse, Iraanse en Koreaanse kernwapens. De demonstratie trok slechts een beperkt aantal deelnemers ondanks het blijvende belang van de strijd tegen de verspreiding van kernenergie en kernwapens.

Hieronder staan de belangrijkste redenen om ook nu tegen kernenergie en dus tegen de uitbreiding van UCN te zijn, zoals tijdens de demonstratie werd verwoord door William van den Heuvel.

Achtergrond

  • Wereldwijd vertoont kernenergie nog steeds een lichte groei waardoor de verrijkingsbehoefte groeit van 36.000 ton SW/jaar naar 40.000 ton SW/jaar.
  • Het aandeel van Urenco op de wereldmarkt groeit van 11 % in 1995 via 15 % in 2002 naar 20 % in 2005 en 25 % in 2010. Dit gaat vooral ten koste van USEC (USA) en Eurodif (Frankrijk).

Belangrijkste punten

  • Volgens de vergunning van 22 januari mag Urenco 2800 tSW/jaar hebben. In de nieuwe vergunning wordt dit 3500 tSW/jaar dat genoeg zou moeten zijn tot 2010.
  • Naast de uitbreiding stijgt de vraag naar hoger verrijkt Uranium. In de nieuwe vergunning mag tot 10 % verrijkt worden (nu nog 6 %.)
  • Verder krijgt Urenco vergunning voor het slopen van 2 verouderde verrijkingsfabrieken in Almelo.

Bezwaren

Kernwapens weg uit schurkenstatenAlleen bezwaren die te maken hebben met de onmiddelijke gevolgen van de uitbreiding zijn ontvankelijk. Bezwaren die te maken hebben met zaken als uraniummijnbouw, kernenergie, proliferatie van kernwapens, toepassingen van verarmd uranium en de opslag van het afval zijn bij voorbaat niet ontvankelijk. De redenen waarom we hier demonstreren zijn dus geen van allen ontvankelijk. Bovendien betekent het eventuele winnen van een bezwarenprocedure niet dat de uitbreiding van Urenco in gevaar komt. In het verleden heeft de regering in dergelijke gevallen gewoon tot een 'gedoogbeschikking' besloten en vervolgens de wetgeving aangepast om de situatie te legaliseren.
Omdat de hele bezwarenprocedure een wassen neus is kun je de vraag stellen of je wel mee moet doen met deze poppenkast. Ik zie echter twee redenen om toch mee te doen met de procedure: als er geen bezwaren worden ingediend wordt dit opgevat als teken dat iedereen het er mee eens is en via het inspraakcircus kunnen we onze bezwaren tegen Urenco naar buiten brengen.

Inhoud bezwaren

We hebben gezocht naar argumenten tegen de uitbreiding die niet bij voorbaat niet ontvankelijk worden verklaard.

  • Transportveiligheid: volgens het ministerie is het risico verwaarloosbaar t.o.v de andere risico's op de snelweg.
  • Kritikaliteit: ondermeer bekend vanwegen het ongeluk in 1999 in Tokai, een japanse verrijkingsfabriek.
  • Opslag verarmd uranium: op dit moment gaat het afval zogenaamd als grondstof naar Rusland. In de toekomst wordt het waarschijnlijk in de COVRA bij Borsele opgeslagen.
  • Opvang bluswater na een ongeval. Dit vereist een grote inspanning en is daarom niet nodig.
  • Geluidsoverlast. Voldoet aan de normen.
  • Allerlei procedurele zaken.

Procedure

8 maart 2001: startnotitie MER
3 oktober 2001: vaststelling richtlijnen MER
23 mei 2003: aanvraag ingediend door Urenco incl. MER
19 augustus 2003: openbare hoorzitting voor de MER in Almelo
10 december 2003- 8 januari 2004: bezwaartermijn tegen uitbreiding
23 februari 2004: Vergunningverlening door VROM
14 april 2004: Beroepstermijn bij Raad van State

Stand van zaken

Zoals te verwachten is de vergunning toegekend aan Urenco. Met de toegelaten bezwaren is dit niet te verwachten. Op dit moment loopt er nog een beroep bij de Raad van State. Desondanks is er veel aandacht geweest voor de negatieve kanten van Urenco en de hypokriete rol van Nederland op het gebied van kernenergie, de moeite was dus niet voor niets.

Toekomst

Als gevolg van deze vergunning worden twee versleten fabrieken gesloopt. Deze zijn onder andere gebruikt om opgewerkt uranium te verrijken waardoor ze zwaarder besmet zijn geraakt. In het verleden zijn er vreemde zaken voorgevallen bij de sloop, o.a. rond een aluminiumsmelterij in Dedemsvaart. We moeten goed in de gaten houden hoe dit nu gaat.

U bent hier