h

Krakers, campings en bungalows.

6 februari 2004

Krakers, campings en bungalows.

Uit het weekblad 'De Roskam' van 6 februari 2004

De rechter heeft afgelopen week in kort geding bepaald dat krakers van een leegstaande boerderij tussen Almelo en Zenderen dit pand binnen twee weken moeten verlaten. Wat de regionale krant Twentsche Courant Tubantia echter steeds naliet te vermelden is dat de eigenaar van dit pand, de boomkweker en grootgrondbezitter Jan Boomkamp, eerder heeft vastgezeten en is beboet wegens het in elkaar slaan van een gehandicapte "oppasser" van het kraakpand.
De krakers verbleven voorheen op camping Erve Holtkamp in Saasveld. Daar woedt sinds ruim een jaar een strijd van de campingbewoners met de eigenaar om te kunnen blijven recreëren op deze camping. Recreatieondernemer van Leeuwen, heeft met enkele financiers waaronder Jan Boomkamp besloten op de plaats van de camping een bungalowpark te ontwikkelen, waardoor het kamperen op de camping voor de langkampeerders niet langer mogelijk is. De campingbewoners hebben zich gebundeld in een huurderscomité voor behoud van de camping.

De SP heeft zich achter het huurderscomité opgesteld, omdat het maar eens afgelopen moet zijn met de rechteloosheid van de z.g. langkampeerders. Langkampeerders huren een seizoensplaats voor hun (sta-)caravan op een camping. De laatste paar jaar zijn vele tientallen campings in Nederland op een gelijksoortige manier ontmanteld (vaak gepaard gaand met intimidatie) ten behoeve van de bouw van bungalow- of chaletparken. Met het meewerken aan dergelijke plannen laten gemeenten zich maar al te gewillig voor het karretje spannen van de recreatieondernemer en speculanten, ten koste van de gewone recreant, die zijn rechten met de wijziging van het bestemmingsplan als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen.
Uit cijfers van de recreatiebranche blijkt echter dat de vraag naar dit soort bungalowparken nauwelijks stijgt. Als alle plannen voor nieuwe chaletparken doorgaan zal binnen de kortste keren de bezettingsgraad omlaag gaan. Het dan ook niet de vraag naar bungalowvakanties maar de vraag naar beleggingsmogelijkheden die de chaletparken doet ontstaan. Vroeg of laat dreigt dan ook de bungalowparkenmarkt in te storten. Intussen zijn dan wel vele duizenden langkampeerders hun mooie recreatiestekje kwijtgeraakt.
De branche geeft in een rapport zelf aan dat de "hoogste sociale klasse" de grootste doelgroep is voor bungalowvakanties. De SP vindt dat de overheid (provincie en gemeente) wel degelijk de taak heeft een evenwicht te handhaven in recreatiemogelijkheden voor alle bevolkingsgroepen. En daarbij is het wegjagen van de campingrecreanten door grondspeculanten a la Boomkamp, ten behoeve van henzelf en de bungalowbewoners een asociale ontwikkeling.

SP Borne
Toon Peters

U bent hier