h

SP en Woonbond samen in actie: HANDEN AF VAN DE HUURSUBSIDIE !

4 november 2003

SP en Woonbond samen in actie: HANDEN AF VAN DE HUURSUBSIDIE !

De SP Hengelo informeert huurders in verschillenden Hengelose wijken per brief over de voorgenomen plannen van dit kabinet om grof te bezuinigen op de huursubsidie. Bij de brief wordt ook een protestkaart van de Woonbond aangeboden, waarop de voornaamste bezwaren tegen deze ingreep vermeld staan.

De SP roept alle huurders daarbij op om deze kaart te ondertekenen en zamelt getekende kaarten in om ze bij minister Dekker van VROM te bezorgen. In november is de begrotingsbehandeling van haar ministerie in de Tweede Kamer, waarin de plannen nog kunnen worden bijgesteld

Het kabinet Balkenende wil al in 2004 bezuinigen op de huursubsidie-uitgaven. Alle 1 miljoen huursubsidieontvangers gaan er met ingang van juli maandelijks zo'n € 12,- op achteruit. De Woonbond vindt deze bezuiniging onacceptabel en roept huurders en huurdersorganisaties op bezwaar te maken.

De argumenten tegen het kabinetsvoorstel zijn:

  • Elke ingreep in de huursubsidie treft direct de mensen met de allerlaagste inkomens. Dat zijn één miljoen huishoudens. Het kabinet wil met ingang van 1 juli 2004 gemiddeld € 12 netto per maand op de huursubsidie korten. In de jaren daarna loopt deze korting verder op.
  • Verslechtering van de huursubsidieregeling betekent een extra lastenverzwaring voor mensen met lage inkomens, omdat zij ook geconfronteerd worden met een eigen bijdrage in de ziektekosten, stijging van de premies voor het ziekenfonds en voor het pensioen. Deze extra lasten worden op geen enkele manier gecompenseerd in de lonen, pensioenen of uitkeringen. Integendeel, ze leiden rechtstreeks tot koopkrachtverlies.
  • De keuzevrijheid van huurders met lage inkomens wordt verder ingeperkt. Aangepaste woningen worden voor ouderen volstrekt onbetaalbaar en dus onbereikbaar.
  • Aantasting van de huursubsidieregeling leidt tot verdere stagnatie van de herstructurering en de doorstroming op de woningmarkt. Mensen kijken wel uit om te verhuizen, want ze krijgen bij gedwongen verhuizing hun verhuis- en herinrichtingskosten maar ten dele vergoed.
  • Eigenaar-bewoners bijven in 2004 buiten schot. De financiële behandeling door de overheid van huurders en kopers wordt daardoor steeds ongelijker.

Doe mee en ondersteun het protest HANDEN AF VAN DE HUURSUBSIDIE! Door een protestkaart te sturen.

Zijn deze kaarten nog niet bij u in de buurt verspreid en wilt u daar wel aan meewerken laat het ons dan even weten!

U bent hier