h

Basisscholen in Hengelo voeren actie tegen verkeersonveiligheid

22 november 2003

Basisscholen in Hengelo voeren actie tegen verkeersonveiligheid

De verkeersveiligheid rondom scholen in Hengelo neemt af en dat laat ouders en leerkrachten niet onberoerd. Binnen een maand is er op een drietal scholen actie gevoerd tegen de dagelijkse onveiligheid van druk verkeer en onoverzichtelijke situaties. De onveiligheid neemt bovendien nog verder toe vanwege het grote aantal omleidingen in de stad wegens langdurige wegwerkzaamheden.

Hoewel bij iedere school de situatie weer anders is neemt de gemeente vooralsnog te weinig afdoende maatregelen om ongelukken te voorkomen. Dat is de stellige mening van leerkrachten en ouders die soms al jarenlang vechten voor verbeteringen in de verkeerssituaties rond de scholen.

Willemschool.
stop wij willen lichtDat het niet een probleem is vanwege de huidige verkeersomleidingen bewijst een brief van 13 jaar geleden waarin de Willemschool de gemeente wees op de onveilige oversteeksituatie voor kinderen op de kruising van de Marskant met de Willemstraat. Sinds die tijd is er door de school steeds op aangedrongen om de oversteeksituatie veilig te maken. Er verdween een zebra, er kwam een vluchtheuvel, maar ook kwam er een dubbel fietspad gelijkvloers met een slecht gemarkeerd voetgangersstrook.
De school is het nu zat en besloot in actie te komen, nadat een docente die met de klas overstak op weg naar de gymzaal die een kilometer verderop voorbij het Bernardplantsoen ligt. Naast het van- en naar-schoolverkeer moet er in klasverband in totaal 40 keer per week voor een bezoek aan de gymzaal de oversteek gemaakt worden.
De talloze gesprekken met de gemeente leverde niets op. Volgens de school had de wethouder slechts niet serieuze alternatieven aangedragen. Maar de werkelijke oplossing van verkeerslichten werden eerst door hem op termijn als mogelijkheid genoemd en later weer compleet ingetrokken. Onder protest van wethouder Weber (CDA) die de houding van de school ongepast noemde gingen ouders, leerlingen, leerkrachten en directie op 20 november over tot een korte bezetting van de oversteek waar een toneelstuk werd opgevoerd.

van kippedrukte tot beredruk

In het toneelstuk werd door scharrelkippen de toegenomen drukte ("van kippedrukte tot beredruk") verbeeld. Daarbij bleek de "baas van het dorp", een heuse ijsbeer, niet vatbaar voor oplossingen. De ijsbeer bleef doen waar hij goed in was: ijsberen. Onder een strijdlied werd tenslotte de eis voor verkeerslichten nog eens verduidelijkt.

Anninksschool.
Eerder in de maand protesteerden ouders en leerlingen van de Anninkschool op een dergelijke manier voor de toegenomen verkeersdrukte en de hoge snelheden van auto's op de Bergweg. Leerlingen bevestigden kleurrijke borden met teksten die de automobilist wijzen op zijn verantwoordelijkheid. Een kleine selectie: 'Doe rustig aan anders gaan wij naar de maan', 'Als je over de 30 rijdt krijg je spijt', 'Geef het door kinderen gaan voor' en 'Levens liggen in jullie handen'.
De gemeente plaatste onlangs, na eveneens een 'bijna ongeluk', borden langs de weg, maar die hielpen onvoldoende volgens ouders en schoolleiding. Directrice Annet Scholten: 'Door de omleiding rijden er automobilisten die de straat niet kennen. Ze weten niet dat ze langs een school rijden.' De school stuurde de ouders een brief over de gevaarlijke situatie. Daarnaast kregen de kinderen instructielessen oversteken en voorsorteren. De school overlegt sindsdien met de gemeente Hengelo over maatregelen. De school zou het liefste zien dat er een drempel komt bij de oversteekplaats. 'Door het spektakel van vandaag rijdt iedereen langzamer, maar een drempel zorgt ervoor dat iedereen vanzelf afremt.'
Duidelijk is gemaakt door de gemeente dat de politie niet kan controleren op snelheid. Die heeft het te druk. De stadswacht houdt nu een logboek bij en zal dit aan de politie aanbieden. Volgens een ouderraadslid is de hoge snelheid een algemeen probleem: 'Veel scholen in Hengelo kampen hiermee. Het liefste zou ik standaard bij scholen een 30 kilometer zone willen hebben.'. 'We wachten af wat er nu gebeurt, de bal ligt bij de gemeente.' De school wil een ongeluk voor zijn: 'Het mag niet eerst fout gaan, voordat je maatregelen treft. De put moet gedempt zijn voor het kalf erin valt.' De wethouder legt echter de verantwoordelijkheid bij de ouders.

De Timp.
Op Basisschool de Timp in de Hasseler Es ligt het probleem bij foutgeparkeerde auto's die de situatie ronde de school chaotisch en onveilig maken. De school is in samenwerking met de wijkagent beginnen op te treden tegen foutparkeerders. De school is een project begonnen onder de naam KANS, Kinderen Anders Naar School, dat er op gericht is om ouders bewust te maken van de onveiligheid rond de school. 'De ouders kunnen zelf een bijdrage leveren aan het verbeteren van de situatie rond de school. Door minder met de auto naar school te komen' In samenwerking met verkeersorganisatie 3VO, de ouderraad, de wijkraad en de wijkagente. kwamen ze met een plan van aanpak voor korte termijn. Foutparkeerders krijgen nu een brief waarin ze op hun foutieve gedrag en de onveilige gevolgen worden gewezen.

U bent hier