h

SP-kraam staat bol van verzet

26 augustus 2003

SP-kraam staat bol van verzet

De Hengelose SP staat sinds het einde van de vakantie elke zaterdag in de stad met een kraam van verzet. Onder het motto "Kom in verzet tegen dit kabinet" worden informatie verstrekt over de dreigende asociale plannen van dit rechtse kabinet. Er is veel bijval voor de oproep om de krachten te bundelen en in verzet te komen. En veel mensen komen ook hun verontwaardiging en boosheid melden.

Of het nu gaat om:

  • de verdere uitkleding van de bijstand
  • het afschaffen van de verlengde WW
  • de onzalige plannen om WAO ers de bijstand in te jagen
  • de afbraak van de solidariteit in de zorg
  • de eigen bijdrage in het ziekenfonds of
  • het instellen van een prestatiebeurs voor het MBO onderwijs

SP actiekraamEr is ook volop gelegenheid om een begin van verzet te maken, bijvoorbeeld door actiekaarten te tekenen "Redt de solidariteit in de zorg" of in te tekenen om met bussen mee te gaan naar de demonstratie "Keer het Tij" op 20 september, de zaterdag na prinsjesdag in Amsterdam.

Ook kunnen kaarten van andere organisaties die in verzet komen worden getekend, bijvoorbeeld die van Groenlinks tegen het uitkleden van de bijstand en actiekaarten van de Woonbond. De SP steunt deze acties van harte.

Woonbondactie
'Handen af van de huursubsidie!'

Met speciale actiekaarten kan bezwaar gemaakt worden tegen de plannen van de regering om te bezuinigen op de huursubsidie. Minister Dekker van volkshuisvesting ontvangt met de kaarten de boodschap: 'Handen af van de huursubsidie'.

Het kabinet Balkenende gaat mogelijk al in 2004 bezuinigen op de huursubsidie-uitgaven. Volgens berekeningen die ten grondslag liggen aan het regeerakkoord gaan vrijwel alle 1 miljoen huursubsidieontvangers er maandelijks € 23,- op achteruit. De Woonbond vindt deze bezuiningen onacceptabel en roept huurders en huurdersorganisaties op bezwaar te maken.

De argumenten van de Woonbond tot het starten van deze actie zijn:

Elke ingreep in de huursubsidie treft direct de mensen met de allerlaagste inkomens. Dat zijn één miljoen huishoudens. Het kabinetsvoorstel betekent een extra huurverhoging tot 23 euro netto per maand bovenop de jaarlijkse huurstijging.

Verslechtering van de huursubsidieregeling betekent een extra lastenverzwaring voor mensen met lage inkomens, omdat zij ook geconfronteerd worden met een eigen bijdrage in de ziektekosten, stijging van de premies voor het ziekenfonds en voor het pensioen. Deze extra lasten worden op geen enkele manier gecompenseerd in de lonen, pensioenen of uitkeringen. Integendeel, ze leiden rechtstreeks tot koopkrachtverlies.

De keuzevrijheid van huurders met lage inkomens wordt verder ingeperkt. Aangepaste woningen worden voor ouderen volstrekt onbetaalbaar en dus onbereikbaar.
Aantasting van de huursubsidieregeling leidt tot verdere stagnatie van de herstructurering. Mensen kijken wel uit om te verhuizen, want ze krijgen bij gedwongen verhuizing hun verhuis- en herinrichtingskosten maar ten dele vergoed.
De financiële behandeling door de overheid van huurders en kopers wordt steeds ongelijker.

U bent hier