h

SP krijgt erkenning in rapport commissie Biesheuvel over de asbestproblemen in Goor

21 juni 2003

SP krijgt erkenning in rapport commissie Biesheuvel over de asbestproblemen in Goor

In een artikel in de regionale krant Twentsche Courant Tubantia van 21-6-03 krijgt de SP in Twente ook in de krant nu erkenning voor haar terechte strijd tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Maar er is voor de SP in Hof van Twente nog veel te doen.

Het gelijk van een luis in de pels

Door Frank Timmers

Als een luis in de pels heeft de Socialistische Partij keer op keer in Goor gewaarschuwd voor asbest. Met het oordeel van de commissie-Biesheuvel haalt de SP haar gelijk. ‘Het geeft erkenning, maar geen gevoel van triomf’. Voor de SP hoeven er niet per se koppen te rollen. ‘Wat schiet je daar eigenlijk mee op?’

GOOR - De Goorse SP-politica Anke Tiemens en de Hengelose SP-regiobestuurder Vincent Mulder hebben de rapportage van Biesheuvel zorgvuldig bestudeerd. ‘Biesheuvel’ beschrijft het gemeentebestuur van Goor als een club die te weinig oog heeft gehad voor de risico’s van asbest.

Veel nieuws bevat het onderzoek voor hen niet. ‘Ze hadden ook ons kunnen vragen dit te schrijven’, zegt Tiemens. ‘Er was hetzelfde uitgekomen’. Het oordeel van Biesheuvel voelt voor haar als een erkenning. Tiemens: ‘We hebben herhaaldelijk vragen over asbest in De Hogenkamp gesteld. Ze werden altijd weggewuifd.’

Tiemens vertelt met genoegen dat ze in het huis-aan-huisblad heeft gelezen dat PvdA-kopstuk en oud-wethouder Sander Quee boos uit het overleg met de commissie-Biesheuvel wegbaande uit onvrede met de kritiek op de bestuurscultuur. ‘Nu weet Quee hoe wij ons al die tijd hebben gevoeld. Ik zie hem nog zo onderuit zakken op zijn wethoudersstoel als wij aan het woord waren en hoor hem nog zo mompelen dat hij ons gedrag helemaal zat was’, beschrijft Tiemens.

Mulder vindt het gedrag van Quee overigens niet gepast. ‘Het ergste dat je nu kunt hebben, is dat raadsleden door hun gedrag het rapport ondermijnen. Natuurlijk moet je over de inhoud goed discussiëren, maar je moet niet de bevolking stof geven om te kunnen zeggen: wat een gezeur allemaal, het waait wel weer over.’

De SP vindt niet dat verantwoordelijk bestuurders van toen, die nu nog in de raad zitten, hoe dan ook het veld moeten ruimen. Tiemens: ‘Wat schiet je ermee op?’ Mulder: ‘Ik vind wel dat ze zich moeten verdedigen en verantwoorden. En ik hoop dat ze dat zelf doen en het niet overlaten aan anderen uit de fractie.’

Bij beide SP-ers heerst geen gevoel van triomf. De asbestkwestie is daarvoor te ernstig. Tiemens zit er zelf nog altijd diep in. Al een dikke twee jaar schrijft zij de namen op van mannen die bij Eternit werkten en aan de asbestkanker mesothelioom zijn overleden. ‘Ik heb met alle weduwes gesproken en heb inmiddels een lijst met zestig namen. De meeste mannen woonden in de wijk ‘t Gijmink’, vertelt Tiemens.

Ze vindt het jammer dat de gemeente de GGD geen opdracht heeft gegeven om dit onderzoek te doen. Tiemens en Mulder zijn wel blij met het advies van Biesheuvel om in beeld te brengen hoeveel mensen mesothelioom hebben (gehad) die niet bij Eternit hebben gewerkt. ‘Onderzoekers moeten de gelegenheid krijgen om in de archieven van de huisartsen te spitten’, aldus Mulder.

Overigens vinden Mulder en Tiemens het jammer dat Biesheuvel geen cijfers geeft over het sterftecijfer door asbest in Goor. Want die zijn er wel degelijk. ‘Biesheuvel had ze moeten noemen en aangeven dat ze niet compleet zijn. Dat had een beter beeld gegeven.’

Van de SP had de commissie-Biesheuvel nog duidelijker mogen stellen dat er in Goor sprake is van een ramp die door het Rijk moet worden opgelost, omdat de gemeente dat financieel niet aankan.

Mulder: ‘Er is natuurlijk al jaren een ramp, maar ze is nu nog actueel. Een ramp pak je meteen aan. Staatssecretaris Van Geel wil een landelijke asbestinventarisatie van 2004 afwachten om te bepalen in hoeverre hij Hof van Twente zal helpen. Dat is niet nodig.’

‘Laat hij uitgaan van de huidige norm. Zet het historisch onderzoek voort. Wordt ergens asbesthoudende grond boven de norm, dan moet die direct worden afgegraven. De commissie legt de nadruk op de psychologie van Goor, maar geld speelt een zeker zo grote rol. Als bij asbestvondsten de angst blijft bestaan ‘of we dat wel kunnen betalen’ dan zitten we over vijf jaar met onderzoek van een nieuwe commissie’. De SP wil samen met de gemeente strijden voor Rijksgeld voor Hof van Twente.

Mulder en Tiemens zijn positief over de inzet van het huidige gemeentebestuur. De aanbeveling die de commissie-Biesheuvel voor de toekomst doet, zijn grotendeels al in gang gezet.

Maar fouten worden er nog steeds gemaakt. Anke Tiemens vindt het onbegrijpelijk dat de zwaar vervuilde Waterhoeksweg nog steeds niet is afgesloten. ‘We hebben er vaak genoeg op gewezen. Asbest ligt er gewoon nog aan de oppervlakte. Dan moet de gemeente niet gaan zeuren over de vraag wie de eigenaar is. Eerst ingrijpen en afdekken en daarna de rest uitzoeken’, aldus Anke Tiemens.

‘Ze hebben dus gelijk gehad". Hanny Medendorp – tot 2001 PvdA-raadslid in Goor – erkent het ruiterlijk: Óok ik heb altijd gedacht dat de aandacht die de SP voor asbest vroeg overdreven was. Uit de rapportage van Biesheuvel blijkt dit onjuist. Dan moet je dat ook gewoon durven toegeven’.

En daarom heeft Medendorp Anke Tiemens in een persoonlijk gesprek gelijk gegeven. ‘Ze hebben niet voor niets op de trom geslagen’, heeft ze gezegd. Ík heb zelf het gevaar van asbest onderschat. Iedereen bagatelliseerde de problematiek’.

Ze zegt dat de hele Goorse gemeenteraad verantwoordelijk is voor de ellende in de Hogenkamp. ‘Met uitzondering van de SP’. Toch vindt ze het moeilijk aan te geven wat de consequentie voor de betrokken bewindslieden moet zijn.

Veel meer dan de wethouders houdt zij de sector grondgebeide en directeur R. van Harten verantwoordelijk voor het onvoldoende informatie geven aan de bestuurders. Die dienst moet volgens haar óp z’n duvel hebben’. Ze omschrijft van Harten en z’n club als een ‘moeilijke en ongrijpbare dienst’. Daarbij erkent ze ook dat een wethouder wel verantwoordelijk is voor de wijze waarop de ambtenaren functioneren. Ze vertelt dat ze zelf met asbest is opgegroeid. Haar vader werkte in de fabriek Eternit. Ze vindt het kwalijk dat elders in de wereld nog steeds met asbest wordt gewerkt.

U bent hier