h

Nu ook bestuur van Gemeente Hof van Twente in asbestcrisis.

26 juni 2003

Nu ook bestuur van Gemeente Hof van Twente in asbestcrisis.

Het rapport van de commissie Biesheuvel, die als onafhankelijke commissie advies moest verlenen over de asbestcrisis in Goor en omstreken heeft een collegecrisis veroorzaakt.

VVD Wethouder L. van Driel besloot aan het eind van een raadsvergadering over de conclusies en aanbevelingen van het rapport om op te stappen. Maar daarvoor had er zich een bizarre raadsavond afgespeeld. De wethouders die destijds verantwoordelijk waren voor de asbestvondsten in de tuinen van de nieuwbouwwijk de Hogenkamp en nu fractievoorzitters van de CDA en Pvda fracties legden de kritiek van de commissie grotendeels naast zich neer. Hun fracties daarentegen namen conclusies en aanbevelingen (op een na) over. Binnen de VVD vond de fractie dat de destijds verantwoordelijk wethouder (Zuidgeest) nu als raadslid zou moeten aftreden. Hij weigerde echter, zodat de VVD zonder wethouder en met een ongewenst raadslid verder moet.

Onwaardige vertoning

Al met al een belachelijke en onwaarige vertoning. Temeer omdat dit alles de aanpak van de asbestramp in Goor, zoals ook bevonden door de commissie Biesheuvel alleen maar vertraagd.

Anke Tiemens, SP-afdelingsvoorzitter in de Hof van Twente heeft er geen goed woord voor over. "Opnieuw laat Goor zien dat de lokale politiek niet in staat is het asbestprobleem aan te pakken".

Anke opende als eerste de debatavond met een betoog gericht op de toekomst. Daarin pleit ze met name voor een snelle aanpak van elke asbestverbvuiling die in de Twentse bodem gevonden word en daar moet het rijk onmiddelijk het geld voor vrijmaken. Ook moet het asbestslachtofferfonds worden uitgebreid voor alle asbestkankerslachtoffers die niet zelf bij Eternit gewerkt hebben. Tevens vind de SP dat er op het gemeenthuis een loket komt waar mensen terecht kunnen met vragen over asbest en hulp kunnen krijgen bij sanering of slachtofferhulp. Ook deed de SP de suggestie om in Goor een monument voor alle asbestslachtoffers op te richten. Dat zou het veranderende denken over de schadelijke gevolgen van asbestverwerking in Goor kracht bij zetten.

U bent hier