h

Vragen aan het college van B&W over de AKZO

22 april 2003

Vragen aan het college van B&W over de AKZO

Vragen van de SP-fractie aan het college over AKZO en veiligheid.

In de raadsvergadering van 8 april jl. is door de voorzitter uitgebreid ingegaan op de veiligheidsproblematiek rond Akzo in antwoord op vragen van mevrouw Oude Alink. Door de heer Kerckhaert werd ons toen verzekerd, dat Akzo er alles aan zou doen om ook in de nog resterende jaren van de chloorproductie in Hengelo de maximale veiligheid te garanderen.
In de TC Tubantia van 18 april konden we echter lezen, dat de provincie ontheffing heeft verleend om in de komende jaren meer van een bepaalde stof (aceetaldehyde) uit te stoten dan wettelijk is toegestaan. Volgens de provincie zou de noodzakelijke investering om de uitstoot binnen de wettelijke norm te houden ‘buitenproportioneel’ zijn, omdat de chloorproductie toch in 2006 wordt beëindigd.

Daarom willen wij de volgende vragen stellen aan het college:

  • Is het college nog steeds van mening, dat Akzo ook in de jaren van afbouw van de chloorproductie in Hengelo het maximale moet blijven doen om de veiligheid te garanderen?
  • Is het college met ons van mening, dat een investering van 180.000 euro om aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen niet zo ‘buitenproportioneel’ is, gelet op de meer dan 50 miljoen euro die Akzo van de rijksoverheid heeft gekregen voor het beëindigen van de chloorproductie in Hengelo?
  • Is het college bereid om de provincie aan te spreken op de aan Akzo verleende toestemming om te mogen afwijken van de wettelijk toegestane norm en bij GS bezwaar aan te tekenen tegen deze verleende ontheffing?

Namens de SP-fractie

J. Rouwet .

U bent hier