h

SP ondersteunt stakend treinschoonmaakpersoneel in Twente

11 maart 2003

SP ondersteunt stakend treinschoonmaakpersoneel in Twente

In navolging van collega's in andere plaatsen in het land zijn vannacht werknemers van Hago schoonmaakbedrijf in Hengelo en Enschede in staking gegaan. De werknemers eisen naast een fatsoenlijke CAO sterke verbetering van de arbeidsomstandigheden. Ook eisen ze de verzekering dat hun arbeidsvoorwaarden bij contractwisseling overdraagbaar worden.

Meer dan 20 werknemers waren vandaag op een actiebijeenkomst in het kantoor van FNV Bondgenoten in Hengelo bijeen. Ze werden toegesproken door de Twentse actiecoordinator Ton Neijenhuijs. Hij benadrukte de onhoudbaarheid van de situatie waarbij de schoonmakers de dupe worden van zware arbeidsomstandigheden en de verslechterde betaling en ziekteregeling. Voor deze zaken is de NS indirect verantwoordelijk.

Maar de NS schuift het probleem door naar de schoonmaakbedrijven waar zij de werkkontrakten mee sluit. Daarmee probeert NS de handen schoon te houden. Volgens de stakende werknemers zijn de NS wel degelijk verantwoordlijk voor deze situatie. Ze sluiten wurgende kontrakten met de schoonmaakbedrijven en zorgen indirect voor slechtere arbeidsomstandigheden: door inzet van meer treinen, kortere schoonmaaktijden en geen of slechte coordinatie tussen de NS dienstregelaars en de schoonmakers. Daardoor moeten de treinen vaak op onmogelijke plaatsen gereinigd worden. Verschillende personeelsleden gaven aan dat zij vaak ver van de perrons op verafgelegen rangeerterreinen de treinen moeten schoonmaken, waardoor ze met hun zware volle vuilniszakken honderden meters over gevaarlijk terrein moeten afleggen. "Vandaag of morgen gebeuren er nog grote ongelukken" aldus een werknemer. "Meestal worden we niet ingelicht wanneer de treinen weer gaan rijden, zodat we het werk soms plotseling moeten afbreken om nog net op tijd uit de al rijdende trein te springen."

Volgens de SP moet NS haar verantwoordelijkheid nemen door niet met bedrijven in zee te gaan die hun werknemers afknijpen. Het schoonmaken van treinen is belangrijk werk wat door de reizigers bijzonder wordt gewaardeerd. Ook is het lichamelijk zwaar werk door gesjouw, werken in kleine ruimten en onregelmatige werktijden. Dat moet in het salaris en de CAO voorwaarden voor deze werknemers tot uiting komen.

Enkele bestuursleden van de SP Hengelo betoonden hun solidariteit met de stakers. De staking is voor onbepaalde tijd uitgeroepen. Maandag 14 april is er een volgende stakingsbijeenkomst.

meer informatie over deze staking in andere plaatsen

U bent hier