h

Reactie van Krista van Velzen op vermeende oorlogssteun SP

17 maart 2003

Reactie van Krista van Velzen op vermeende oorlogssteun SP

Bij het bezoek van Krista van Velzen aan Hengelo op maandag 10 maart meende de journalist van Twentse Courant Tubantie opeens steun voor een oorlog bij de SP waar te nemen. Dit haalde zelfs de voorpagina. Hieronder vindt u de reactie van Krista, die ze aan Tubantie stuurde met het verzoek tot plaatsing.

SP onveranderd tegen de oorlog

Op de voorpagina van deze krant werd vermeld dat de SP uiteindelijk toch voor een oorlog op Irak zou zijn. Dit is een volstrekt onjuiste weergave van hetgeen ik gezegd heb. De SP vindt dat de wapeninspecties moeten doorgaan en dat een oorlog kan en moet worden voorkomen. Er zijn nog diverse middelen onbenut gebleven om ontwapening van Irak en de val van Saddam Hoessein te bewerkstelligen. Strikte diplomatieke isolatie van het regime, economische sancties die het bewind treffen in plaats van de bevolking, het opstellen van een aanhoudings- en uitleveringsverzoek naar het Internationale Strafhof en het stoppen van wapenhandel met Irak, etc..

Zolang de inspecties werken, moet er alles aan worden gedaan om deze te ondersteunen. Dat Amerika daar doorheen fietst is verwerpelijk, maar dat de Nederlandse regering Bush onvoorwaardelijk steunt, baart mij evenzeer zorgen. Nederland zou er beter aan doen de inspecteurs te steunen en afstand te nemen van de oorlogstaal uit Washington.

De SP blijft tegenstander van de oorlogsretoriek van de VS en roept iedereen op om 22 maart te demonstreren tegen de groeiende oorlogsdreiging. Er is geen enkele reden om de vrede in het Midden-Oosten, de levens van duizenden onschuldige mensen en de internationale verhoudingen in de waagschaal te leggen.

Krista van Velzen

SP Tweede-Kamerlid

U bent hier