h

Fakkelmanifestatie in Hengelo: start handtekeningactie tegen ´nieuwe oorlog´

10 november 2001

Fakkelmanifestatie in Hengelo: start handtekeningactie tegen ´nieuwe oorlog´

In navolging van manifestaties in Enschede en andere steden in Nederland organiseerde de SP bij het ingaan van de 6e week van de oorlog in Afghanistan een fakkelmanifestatie. De manifestatie vormt onderdeel van de landelijke campagne:
STOP DE OORLOG, STOP DE GEWELDSPIRAAL.

Steeds duidelijker wordt dat duizenden onschuldige Afghanen het slachtoffer worden van de bombardementen. Bovendien zijn miljoenen op de vlucht. Deze oorlog vindt plaats met steun van de Nederlandse regering. Inmiddels groeit mede daardoor het verzet tegen een dergelijke aanpak van bestrijding van het terrorisme.

De manifestatie werd door tientallen mensen bijgewoond. Ondanks de vrieskou werd er gedurende een uur onder geroffel van een zware trom in een kring gewaakt tegen het oorlogsgeweld. Gedurende de manifestatie werden ook de eerste tientallen protestkaarten ondertekend gericht aan de regering met de oproep zich in te spannen om de oorlog te stoppen en daarnaast de verantwoordelijken van de aanslagen van 11 september op te sporen, te arresteren en te berechten binnen de regels van het internationaal recht.

Deze kaartenactie wordt in de meeste steden in Nederland ondersteund met demonstraties, manifestaties wakes, vredestochten en openbare discussieavonden. Zo zijn er naast Hengelo ook door de SP ondersteunde activiteiten in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Dedemsvaart, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Enschede, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Steenwijk, Utrecht en Wageningen.

Een steeds groter wordende groep mensen doet mee aan deze activiteiten naar mate de oorlog voortduurt en meer levens eist. Landelijk zijn deze initiatieven gebundeld onder het "Platform tegen de Nieuwe Oorlog".
Vanuit Twente werd er onlangs door ruim 40 mensen per bus naar de landelijke demonstratie van het Platform in Amsterdam gereisd om daar met 10.000 andere demonstranten mee te lopen in de grootste demonstratie sinds tijden.

Eind november waren in Hengelo ruim 700 protestkaarten ondertekend. Deze werden bij het landelijk platform bezorgd ter aanbieding aan het Kabinet in december.

U bent hier