h

Herstel van schoolartsenzorg

22 januari 2001

Herstel van schoolartsenzorg

In een brief aan alle scholen van het Basis-, Voortgezet- en Speciaal onderwijs in Hengelo roept de SP ouders en leerkrachten op zich niet neer te leggen bij de ontstane situatie van sterk verminderde schoolartsenzorg.

Eind vorig jaar deelde de GGD Twente de scholen mee dat ze schoolgezondheidsonderzoeken bij leerlingen uit groep 2 van de basisscholen en de 2e klas van het voortgezet onderwijs niet meer zal uitvoeren. De leerlingen worden met ingang van dit jaar alleen nog maar in groep 7 medisch onderzocht. Dit is opnieuw een verdere teruggang. Nog maar een paar jaar geleden is namelijk al het onderzoek in groep 4 geschrapt.

Voor de SP is dit een onacceptabele zaak. Kinderen mogen niet de dupe worden van een niet tijdige herkenning van lichamelijke problemen, die hen in hun ontwikkeling belemmeren, maar juist wél in een vroeg stadium goed behandeld en begeleid kunnen worden. Het schrappen van dit onderzoek in groep 2 betekent dat scholieren niet voor hun 10e jaar getest worden. En dat is veel te laat.

Vanuit sommige scholen in de regio is reeds per brief geprotesteerd tegen dit GGD besluit. Ook in de Tweede Kamer zijn er door de SP vragen gesteld aan de minister van volksgezondheid.

De SP roept nu ouders en leerkrachten van scholen op hun mening laten horen dat de jeugdgezondheidszorg op een gegarandeerd hoger peil moet komen. En dat kan door een bijgevoegde petitie te ondertekenen waarin nadrukkelijk verzocht wordt de basisvoorziening te garanderen waarbij leerlingen op meerdere momenten door schoolartsen van de GGD worden onderzocht, wat kan leiden tot een vroegtijdige herkenning en behandeling van lichamelijke afwijkingen.

Ouders en leerkrachten kunnen deze petitie tekenen op alle scholen, die daarvoor gevraagd zijn de mogelijkheid te bieden.
Na inzameling zullen de handtekeningen worden aangeboden aan de verantwoordelijk wethouder van volksgezondheid, tevens lid van het dagelijks bestuur van de regio Twente, de opdrachtgever van de GGD.

U bent hier