h

SP vraagt reiziger begrip voor actie NS personeel

22 december 2000

SP vraagt reiziger begrip voor actie NS personeel

Woensdagochtend 20 december zijn op de NS stations in Twente (Almelo, Hengelo, Enschede en Goor) informatiefolders aan reizigers aangeboden met de kop "ze hebben groot gelijk".

Het pamflet is opgesteld door de landelijke SP-Solidair groep en wordt op de grote stations in nederland verspreid. Het gaat in op de geplande staking op donderdag 21 december van de machinisten en conducteurs bij de NS.
De SP hoopt op die manier onder de reizigers begrip te krijgen voor de staking van het NS personeel. "Want ze hebben groot gelijk" aldus de tekst van de folder.

De laatste maanden heeft de NS een golf van kritiek over zich heen gekregen. Treinen die te vol waren om veilig te kunnen vertrekken. Eindeloze vertragingen. Door verkorting van de overstaptijden van conducteurs en machinisten levert de ene vertraging automatisch de andere op. Passagiers die noodgedwongen achterbleven op perrons……….
Het extreme personeelsgebrek heeft alles te maken met het ziekteverzuim dat soms oploopt tot 30 %. Dit jaar stapt bijna één op de vijf NS’ers over naar een andere werkgever – moe van alle schofferingen door hun baas, de NS directie. Als gevolg van jarenlang bezuinigen is er bovendien gesneden in het dagelijks onderhoud van het materieel, en is er een groot gebrek aan reservematerieel. En dan is er het plan om conducteurs en machinisten te binden aan vaste baanvakken: "Het rondje om de kerk", wat volgens de machinisten hun concentratie ondermijnd, agressieve passagiers de mogelijkheid geeft zich steeds op dezelfde conducteurs af te reageren en, volgens onderzoek van de NS zelf, nauwelijks leidt tot minder vertragingen.

Voor de SP bewijzen de recente ontwikkelingen bij de NS de stelling dat het openbaar vervoer niet gediend is bij privatisering. Het openbaar vervoer is een nutsvoorziening die van belang is voor de hele samenleving, en dus niet verkocht mag worden voor winstbejag van private bedrijven. De actie van de NS’ ers donderdag vormen volgens de SP dan ook een duidelijk signaal dat ook het personeel kiest voor vervoer boven winst maken. Ze verdienen daarom alle steun van de reizigers. Want de stakers hebben groot gelijk.

Jan Heerdink SP Solidair Hengelo

Deze SP solidariteitsactie ondervond veel sympathie, niet alleen onder het NS personeel, blijkens de volgende reactie die we per e-mail ontvingen, maar ook onder veel reizigers:

"Hengelo, 23 december 2000.
Hartelijk dank voor jullie belangstelling in Hengelo tijdens de staking op 21 december. Dit is door mij en mijn collega`s zeer gewaardeerd. Op 22 december hebben conducteurs in de trein van veel reizigers hoofdzakelijk positieve reacties gehad.
Met vriendelijke groet,
[Naam bekend bij SP], machinist (sinds 1 april 1975) NS Reizigers BV

PS: jullie waren, zoals gewoonlijk, de enig aanwezige vanuit de politiek........................."

U bent hier