h

Hasseler Es bewoners in massaal protest: Hasseler Bieb: uitbreiden JA, sluiten NEE!

10 mei 2000

Hasseler Es bewoners in massaal protest: Hasseler Bieb: uitbreiden JA, sluiten NEE!

Eind april werd vernomen dat er vergevorderde plannen in de maak waren voor nieuwbouw van een hoofdbibliotheek in het centrum van Hengelo met mogelijk grote gevolgen voor het bibliotheekfiliaal in de Hasseler Es.

Er werd uitgegaan van het verkleinen van het filiaal tot "steunpunt". Deze plannen hangen nauw samen met de komende nieuwbouw van het winkelcentrum in de Hasseler Es, wat inhoudt dat het bibliotheekfiliaal op de huidige plek zal moeten verdwijnen. De kosten van nieuwbouw van de centrale bibliotheek waren aanleiding voor de bibliotheekdirectie, in samenspraak met de gemeente om sluiting van het wijkfiliaal voor te stellen. Deze opzet stond echter haaks op de eerder toegezegde uitbreiding van het filiaal, waar door de gemeente ook al 1,4 miljoen voor was gereserveerd! Voor de SP reden om, na raadplegen van haar leden in de Hasseler Es, een bijeenkomst te organiseren met vertegenwoordigers van de wijkraad, het buurtcentrum Hasseler Hoes, ouderenorganisaties, directies en ouderraden van de 7 basisscholen.

Deze bijeenkomst met een grote opkomst kwam tot de conclusie dat actie geboden was. De scholen besloten binnen een week met de kinderen werkstukken te maken om de waarde van hun wijkbibliotheek duidelijk te maken, en deze aan het personeel van de Hasseler bieb aan te bieden. Verder werd door alle aanwezige organisaties besloten een handtekeningenactie te voeren, voorafgegaan door een huis aan huis brief / raampamflet met de tekst:

HASSELER BIEB: uitbreiden JA, sluiten NEE!

Huis aan huis brief
In de brief, die daarop aan de duizenden huishoudens in de wijk werd verspreid, werd de geschiedenis van het filiaal kort samengevat:
"Reeds in 1996 zegde de toenmalige wethouder cultuur, mevrouw de Waal een uitbreiding toe van de bestaande bibliotheekruimte van 330 m2 met 600 m2. Daarvoor is in de begroting van de gemeente al een bedrag van 1,4 miljoen gulden gereserveerd. Een grote wijk als de Hasseler Es heeft volgens eerdere plannen van de bibliotheekdirectie naar verhouding recht op zelfs 2000 m2. Het wachten was dan ook op de vordering van de plannen voor vernieuwing van het winkelcentrum. Daarmee zou tevens het bibliotheekfiliaal een nieuwe plek moeten krijgen, en de uitbreiding van het filiaal een feit worden."
"Maar", zo gaat de informatiebrief verder, "vanwege de duurdere plannen voor nieuwbouw en de opzet van de centrale bibliotheek in de binnenstad, meent men extra geld te kunnen halen door de sluiting van het bibliotheekfiliaal Hasseler Es. En daar is helemaal geen reden toe, ook zeker niet gezien het aantal abonnementen en uitleningen.
Als doekje voor het bloeden wordt de wijk voorgehouden dat men kan rekenen op een steunpunt: wat boeken op scholen, in de ouderencentra, en een post met computers bemand door vrijwilligers.

Wij vinden deze wending in de plannen zoals die ons door de bibliotheekdirectie en gemeente wordt voorgerekend onacceptabel en eisen dat de toegezegde uitbreiding van het bibliotheekfiliaal in onze wijk wordt uitgevoerd. De Hasseler Es heeft recht op een goede eigen bibliotheekvoorziening, waar jong en oud dicht bij huis de boeken kan vinden die het zich wenst.
Dus uitbreiding in plaats van sluiting van onze wijkbibliotheek!"

Scholieren Hasseler Es brengen hulde aan personeel van hun wijkbibliotheek
Een delegatie van 350 leerlingen van de basisscholen uit de Hasseler Es hebben op 19 mei een huldebetoon gebracht aan het personeel van de bibliotheek in de Hasseler Es. Leerlingen en leerkrachten willen hiermee hun waardering uitspreken voor de huidige bibliotheekvoorziening in hun wijk. Aanleiding voor deze hulde waren de dreigende plannen voor sluiting van de wijkbibliotheek zoals onlangs nog bepleit door de Hengelose bibliotheekdirecteur mevrouw Mertens. De plannen voor sluiting kwamen juist nu er zicht leek op de lang beloofde en geplande uitbreiding van het filiaal in verband met de vernieuwing van het winkelcentrum.

De leerlingen van de basisscholen maken in grote mate gebruik van de bibliotheek in hun wijk; regelmatig bezoek van ‘de bieb’ behoort tot de vaste onderdelen in het lesprogramma van de scholen. Door deze regelmaat en door verschillende projecten met de bibliotheek zoals theatervoorstellingen, voorleesmiddagen en jeugdexposities wordt het lezen van de leerlingen bevorderd, en daarmee ook hun belangstelling en kennis vergroot. De scholen snakken naar de beloofde uitbreiding van de bibliotheekvoorziening, met name ook naar een uitbreiding van de openingstijd. Op dit moment kunnen slechts 2 scholen regelmatig klassikaal naar de bieb. Andere scholen willen dit ook graag doen, maar de zeer beperkte openingstijden gedurende schooluren maken dat onmogelijk.

De leerlingen van de scholen boden het filiaalpersoneel verschillende dingen aan. Tekeningen, gedichten en heuse werkstukken, waaronder een houten leesboek. Daarnaast werd er hard gezongen: leve de Bieb, de bieb moet blijven. Iedere school had voor het personeel, in aanwezigheid van de directeur mw. Mertens, nog een gesproken pleidooi voor het blijven en uitbreiden van hun bieb.
Duizenden handtekeningen worden aangeboden

Er werd massaal gereageerd bij een handtekeningenactie "Uitbreiden ja, Sluiten Nee!" , opgezet vanwege de plannen om het bibliotheekfiliaal in de Hasseler Es te sluiten. Alleen al in het winkelcentrum werden er op twee zaterdagen ruim 2300 handtekeningen gezet. Daarbij gevoegd, de volle handtekeningenlijsten, die de ruim 40 vrijwilligers deur aan deur hadden opgehaald, konden er 5300 handtekeningen aangeboden worden aan de wethouder van Cultuur de heer ter Ellen in het bijzijn van de directeur van de bibliotheek mevrouw Mertens.

Het aanbieden vond plaats op 23 mei in de Hasseler bieb en werd gedaan door mw. Rie Knaken, een van de initiatiefneemsters van de actie. De aanwezigen konden tevens de uitstalling van spandoeken en werkstukken bewonderen die door de leerlingen van de basisscholen eerder waren aangeboden. Inmiddels was het protest in de hele wijk ook zichtbaar doordat er voor de ramen van vele huizen een geel affiche hing met de tekst: "Hasseler Es Bieb Uitbreiden Ja, Sluiten Nee"

Op de vraag wat er nu precies terecht komt van de geplande uitbreiding van de wijkbibliotheek draaide de wethouder van cultuur zich in vele bochten. Uiteindelijk kwam hij niet verder dan dat hij vond dat het huidige "voorzieningenniveau" gehandhaafd zou moeten blijven.
Waarop de krant schreef: bibliotheekfiliaal Hasseler Es kan blijven.

Politiek debat

Vervolgens werd er door de wijkraad op dinsdag 6 juni een openbaar politiek debat georganiseerd, waarbij alle Hengelose politieke partijen in het Hasseler Hoes onder grote publieke belangstelling hun mening gaven. Alle partijen gaven te kennen dat sluiting in geen geval mocht plaatsvinden. Men zegde toe het college te zullen houden aan de afspraken voor uitbreiding en het gereserveerde geld daarvoor te bestemmen.

Het CDA, de partij van de wethouder, had het er maar moeilijk mee. Zij wilde de plannen bezien in het geheel van bibliotheekplannen en wilde zich niet uitspreken.

U bent hier