h

Kernpunten uit het aktieprogramma van de SP Hengelo voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1998

15 januari 1998

Kernpunten uit het aktieprogramma van de SP Hengelo voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1998

Een beknopte weergave van de visie van de SP over de belangrijkste zaken die in Hengelo spelen:

* Meer democratie

De SP pleit voor méér zeggenschap van de bevolking over het openbaar bestuur:
Gekozen burgemeester en wethouders.
Instelling lokaal raadplegend referendum.
Geen schaalvergroting van gemeenten; dus geen Dubbelstad of Twentestad.
Provincies verkleinen; ontstaan van regioprovincie Twente, in plaats van de ondoorzichtige Regio Twente.
Meer invloed en zeggenschap van de mensen over wat er in hun buurt gebeurt of zou moeten gebeuren.

* Voorrang voor de wijken

De grote investeringen in het stadscentrum mogen niet ten koste gaan van de noodzakelijke voorzieningen en investeringen in de wijken.
Dus een Master-plan voor de Hengelose wijken: Een meerjarenbeleidsplan voor meer en betere voorzieningen en betere leefbaarheid in de wijken.

* Werkgelegenheid en economische ontwikkeling

De gemeente dient alles in het werk te stellen om werkgelegenheid van de grote industrie als Holec, Stork, Signaal en Akzo te behouden. Investeringen voor de nieuwe High-tech industrie zoals op de Westermaat zijn prima, maar ze kunnen niet het verlies aan werkgelegenheid in de metaalindustrie vervangen.
Geen privatisering van taken die tot het gemeentelijk beleid horen. Die taken dienen onder democratisch gezag te worden uitgevoerd
Volwaardige banen voor alle mensen die nuttig werk verrichten voor de samenleving. Banenpoolers en Melkertiers hebben dus recht op een CAO loon plus bijbehorende secundaire arbeidsvoorwaarden.
Bevordering deelname van mensen met een handicap in het arbeidsproces.
Derhalve het opheffen van tekorten en de daaraan gekoppelde wachtlijsten van de SWB (Sociaal Werkvoorzienings Bedrijf). Het bedrijfsmatig werken van de SWB mag niet inhouden dat slechts minimaal gehandicapten in aanmerking komen voor een baan. De werkdruk mag niet verder worden opgevoerd.

* Inkomen en rondkomen

Hoewel inkomenspolitiek geen bevoegdheid is van het gemeentebestuur, hebben zaken als de gemeentelijke belastingen en armoedemaatregelen invloed op de hoogte van het inkomen.
De SP is daarom voorstander van:
Het heffen van gemeentelijke belastingen naar inkomen door ze op te nemen in de inkomensbelasting.

De tarieven voor de gemeentelijke belastingen, zoals rioolrecht ene afvalstoffenheffing, zijn in het huidige stelsel voor alle huishoudens gelijk ongeacht het inkomen. Deze last drukt nu onevenredig hoog op de mensen met de laagste inkomens. Zolang dit landelijk nog niet mogelijk wordt:
Het koppelen van deze belastingen (rioolrecht en afvalstoffenheffing) aan de onroerende zaakbelasting, zodat tenminste de waarde van de woning bepalend wordt voor het tarief van de gemeentelijke belastingen.

Het structureel verhogen van de minimuminkomens, zodanig dat alle noodzakelijke en dus ook de bijzondere uitgaven daarvan kunnen worden betaald. De uitkeringen uit de bijzondere bijstand moeten zo ruim mogelijk worden aangesproken als een van de manieren om de groeiende armoede bij de minima te stoppen. Verschillen tussen gemeenten in de toekenning en hoogte van deze bijzondere bijstand moeten zo snel mogelijk worden opgeheven (via herinvoering Besluit Landelijke Normering).

* Onderwijs

In elke buurt een basisschool. Het behoud van tenminste één basisschool per wijk weegt voor de SP zwaarder dan de keuzevrijheid tussen scholen van verschillende richtingen.
Wachtlijsten voor speciaal onderwijs dienen zo snel mogelijk te worden opgelost
Godsdienst en Humanistisch Vormings-Onderwijs moeten op openbare scholen deel uit blijven maken van het onderwijspakket. Wereldbeschouwing dient een verplicht lesvak te worden.
Logopedie en schooltandzorg dienen standaard op basisscholen aangeboden te worden in het kader van preventie en snelle opsporing van problemen.
Schoolzwemmen voor de groepen 3 en 4 dient weer in ere hersteld te worden.
Rondom en in schoolgebouwen moet veiligheid en hygiëne gewaarborgd zijn. Er moet bijvoorbeeld beter worden schoongemaakt.
De overheidsfinanciering voor scholen dient ruim genoeg te zijn, zodat "vrijwillige" ouderbijdragen niet meer gevraagd mogen worden om hun kinderen deel te laten nemen aan allerhande activiteiten. Ouders met minder inkomen zijn door dit systeem de dupe. Bovendien worden zo "armere" en "rijkere" scholen gecreëerd.In die zin dient sponsoring van alle scholen ook verboden te worden.
Het volgen van Nederlandse Taal-lessen voor hen die de taal nog niet machtig zijn is een "must". Integratie van buitenlanders – ook zij die al langer in Nederland zijn – is van groot belang. Het spreken van Nederlands is daarbij een voorwaarde.
Het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) dient in alle facetten in Hengelo behouden te blijven.

* Milieu

Het milieuprobleem dient aan de bron te worden aangepakt, dat wil zeggen bij de producenten en niet bij de consumenten.
De SP ziet niks in betaling via het wegen van afval. Een dergelijk systeem van gedifferentieerde tarieven werkt het illegaal dumpen van afval in de hand.
Er moet een gereduceerd tarief komen voor de afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishoudens.
Afvalverwerking dient niet door particuliere bedrijven te geschieden, maar in handen van de overheid te blijven, onderworpen aan strenge regels en controle.
De SP is tegen de komst van de Betuwelijn, ook tegen de Noordelijke aftakking. Vervoer over bestaande waterwegen is een zeer goed alternatief: het is goedkoper en milieuvriendelijker. Bij het intensiveren van goederenvervoer over spoor horen afdoende maatregelen om de veiligheid- en geluidsrisico te vermijden.
Ten aanzien van het vervoer van chloor vindt de SP dat het chloor daar waar het verwerkt wordt ook geproduceerd moet worden.
In alle wijken dient een vereniging verantwoordelijk te zijn voor het ophalen van oud papier. De opbrengst komt ten goede aan de vereniging zelf.

* Personenverkeer en Vervoer.

Om de stadse automobiliteit daadwerkelijk tegen te gaan moet er onderzoek worden verricht naar de mogelijkheden om binnen de stad gratis openbaar vervoer te realiseren.
De SP ziet veel in het experiment van de gemeente Hasselt, namelijk binnen de gemeente een gratis, fijnmazig netwerk van openbaar vervoer. De kosten van een dergelijke aanpak zijn redelijk en hebben het gewenste effect wat betreft het terugdringen van de automobiliteit. Daardoor zijn besparingen mogelijk op het aanleggen van nieuwe wegen.

Voor veel gehandicapten is het collectieve taxivervoer een prima manier om zich te verplaatsen binnen de stad. Voor een bepaalde groep gehandicapten is het voor hun maatschappelijk functioneren wenselijk om over een eigen auto te beschikken. Daarom dient er keuzevrijheid te komen voor wat betreft de soort vervoersvoorziening, zodat afgestemd kan worden op iemands individuele omstandigheden.
Het gebruik van de fiets dient gestimuleerd te worden. Bij het aanleggen van fietspaden dient nadrukkelijk rekening te worden gehouden met de veiligheid van fietsers. Bewaakte fietsstallingen in de stad dienen gratis te zijn.

* Wonen

Het recht op fatsoenlijke huisvesting dient door de overheid gegarandeerd te worden. Daarom moet er ook voldoende sociale woningbouw zijn.
De SP voert samen met huurders actie tegen de afbraak van de sociale woningbouw. Het feit, dat subsidies voor woningbouwcorporaties worden afgebouwd en de huren nog ieder jaar worden opgedreven tot kostprijsniveau vindt de SP een a-sociale ontwikkeling.
Er dient voldoende geld gereserveerd te worden om onderhoud te kunnen plegen aan de naoorlogse wijken in Hengelo.
De gemeente moet zich inzetten voor meer en betaalbare sociale woningbouw in alle wijken van de stad, zodat sociale integratie werkelijk mogelijk wordt.
Buitengebieden als Twekkelo, Driene, en Woolde, met onvervangbare en schaarse natuur, mogen niet worden opgeofferd aan de grootschalige verstedelijking.

*Welzijn

Het welzijn van de inwoners is een belangrijk goed en dient op velerlei terrein door de gemeente gestimuleerd te worden.
Buurthuizen hebben een grote waarde voor de integratie van verschillende bevolkingsgroepen. De prijzen voor deelname aan activiteiten dienen redelijk te zijn.
De SP blijft zich inzetten voor de speeltuinvoorzieningen in de verschillende buurten. Een speeltuin is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en voor het onderlinge contact in een buurt.
Plaatselijke muziekkorpsen zouden zich vaker in het openbaar moeten kunnen laten horen. Dergelijke initiatieven dienen door de gemeente gestimuleerd te worden. In de stadhuishal dienen regelmatig exposities georganiseerd te worden van amateur-kunstenaars.
Er mag geen financiële drempel zijn om deel te nemen aan basisvoorzieningen als de muziekschool, of de bibliotheek.
De ideeën rond de ontwikkeling van een stadspark in Hengelo Noord vindt de SP prima. De exploitatie ervan dient wel in gemeentehanden te blijven.
Zwemmen is een basisvoorziening, daarom kunnen de tarieven niet blijven stijgen. De vrijwilligers van het Tuindorpbad dienen bij hun strijd om het zwembad als monumentaal openluchtzwembad te behouden, gesteund te worden. Onderhoud van de badvoorzieningen moet door de gemeente gepleegd worden. Ook het buitenbad van het Twentebad moet open blijven.
De bestaanszekerheid en betaalbaarheid van amateurverenigingen wordt op dit moment zeker niet vergroot. De gemeente dient niet te stimuleren, dat het verenigingsleven op het gebied van sport en cultuur afhankelijk wordt gemaakt van sponsoring door het bedrijfsleven.
Actieve deelname van jongeren aan sport kan door de gemeente extra gestimuleerd worden door projecten op te zetten waardoor jongeren na schooltijd gebruik kunnen maken van de gymzalen.

* Zorg voor Iedereen

Een goede gezondheidszorg dient voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te zijn.
Tweedeling in de toegang tot en de kwaliteit van de zorg dient bestreden te worden. Dit kan alleen met een op solidariteit gebaseerde gezondheidszorg. Eigen bijdragen en nominale premies doorbreken het uitgangspunt van solidariteit in de gezondheidszorg en veroorzaken een boel bureaucratie en geldverspilling. Daarom moeten ze worden afgeschaft.

Het zorgbeleid is er op gericht om mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te laten wonen. Hulp via Thuiszorg dient dan ook verzekerd te zijn als mensen hulp nodig hebben bij het functioneren in hun eigen huis. Wachtlijsten bij Thuiszorg zijn voor de SP onaanvaardbaar, net als die voor opname in gezinsvervangende tehuizen.

U bent hier