h

SP: Stop plan Lange Wemen

16 juli 2009

SP: Stop plan Lange Wemen

De Hengelose SP fractie heeft fel uitgehaald naar het college van B en W bij de besprekingen van de zogenaamde Perspectiefnota, de vooruitblik en de bijstelling van de plannen voor de komende jaren. Het college lijkt zich de consequenties van de komende recessie niet te willen realiseren, maar zwelgt in een doorgeschoten optimisme ten aanzien van de toekomst.

Om te beginnen wordt het tekort van 1,8 miljoen op de begroting van 2010 "boterzacht" ingevuld door "strakker" te begroten en investeringen een paar jaar uit te stellen. Maar de feiten en voorspellingen in de zogenaamde "meicirculaire" heeft de wethouder financien niet mee willen nemen bij de bijstellingen. Daarin is het namelijk helder dat met name de jaren 2012 en 2013 erg moeilijk zullen gaan worden en dat de gemeente dan geconfronteerd wordt met forse bezuinigingen op het gemeentefonds. De SP fractie heeft dan ook voorgesteld om het grote project Lange Wemen te stoppen nu het nog kan en daarmee alvast het tekort op de komende begroting weg te nemen. Een motie met die strekking die SP fractievoorzitter Mariska ten Heuw indiende kon echter niet op steun van de coalitiepartijen rekenen.
Wel werd er de toezegging gedaan om tijdens het raadsdebat van 13 oktober een definitief besluit te nemen. Dat betekent dat nu ook de coalitie grote twijfels begint te krijgen bij dit grote project, waarbij naast een stadkantoor ook een nieuw winkelgebied, woningen en een ondergrondse parkeergarage gebouwd zouden moeten worden.

Gebied Lange Wemen, dat als het aan dit college ligt jarenlang een bouwput wordt.
Gebied Lange Wemen, dat als het aan dit college ligt jarenlang een bouwput wordt.

Regie in sociale woningbouw: Stop de sloop en snel afspraken over woningisolatie

De SP is zoals bekend fel tegenstander van de massieve sloopplannen die in Hengelo op de rol staan. Zo blijkt het SP plan voor renovatie van een deel van de nu nog bewoonde woningen in Veldwijk Noord door de fusiecorporatie Welbions om zeep te zijn geholpen en zetten ze in op volledige sloop van alle 829 woningen.
In het licht van de komende recessie pleit de SP voor harde afspraken met de woningcorporatie om in alle bestaande huurwoningen van Hengelo woningisolatieprojecten te starten. Dat kan zonder al te lange planprocedures starten, levert werkgelegenheid op en aanzienlijke besparingen in stookkosten van de huurders.
De wethouder reageerde met een vlees noch vis houding: Wat hem betreft komt hierover "een gesprek" met Welbions. Geen harde afspraken dus.

volledige tekst Algemene Beschouwingen SP fractie
Analyse in tctubantia

U bent hier