h

SP: Ambtenaren terug in de binnenstad, maar niet tegen elke prijs.

13 januari 2009

SP: Ambtenaren terug in de binnenstad, maar niet tegen elke prijs.

De gemeenteraad heeft ingestemd met de nieuwbouw van het stadskantoor als onderdeel van het Lange Wemen project. De SP is hier niet mee akkoord gegaan. Wij kiezen ervoor om het oude stadskantoor op te knappen en om daarmee als gemeente niet deel te nemen in de herontwikkeling van de Lange Wemen.

Deel van het gebied voor de Lange Wemen
Het gebied Lange Wemen gezien vanuit de stadhuistoren. Links het oude stadskantoor, daarachter Thiemsbrug winkelcentrum en parkeergarage. Binnenkort weer een grote bouwput.

Met het besluit van de gemeenteraad zal opnieuw een stuk van de binnenstad voor jaren op de schop moeten. Daarbij gaat het niet alleen om het stadhuis en het terrein van het oude stadskantoor, boven de oude bibliotheek. Het Lange Wemen plan betekent dat ook het nu overdekte winkelcentrum Thiemsbrug wordt gesloopt evanals de parkeergarage en de winkels en woningen langs de Deldenerstraat. Met de huisvesting van de ambtenaren in de binnenstad wordt zo weer voor jaren een nieuw open gat in de stad geschapen.

Dit zijn de belangrijkste afwegingen van de SP fractie:

  1. Het is belangrijk dat het stadskantoor terugkeert naar het centrum. Dit versterkt het centrum, is klantvriendelijker en verbetert de efficiëntie van de gemeente.
  2. De herstructurering van het Lange Wemen gebied is niet nodig. Er is nu geen sprake van grote leegstand van winkels in Thiemsbrug. Minpunten zoals de lelijke aanblik van de parkeergarage kunnen met veel kleinere investeringen worden aangepakt.
  3. De uitbreiding van het winkeloppervlak in het Lange Wemen project is zeer risicovol. Deze uitbreiding zal tot leegstand van winkels in de andere delen van de binnenstad gaan leiden. Verder wordt het winkelgebied zo heel langgerekt en minder aantrekkelijk voor het winkelend publiek
  4. Nadat de gemeente veel geld in Hart van Zuid en het stationsgebied heeft geïnvesteerd zijn de buurten en de wijken nu eerst aan de beurt.Bijvoorbeeld de westhoek van de Hengelose Es, de Nijverheid en Klein Driene. Daarom moet er minder geld in dit plan voor herhuisvesting van het stadskantoor gestopt worden.
  5. Het oude stadskantoor kan voor niet teveel geld worden aangepast aan de huidige eisen en biedt voldoende ruimte voor de ambtenaren en bezoekers.

U bent hier